Dzisiaj dla odmiany coś słodkiego do kawy, herbaty lub ciepłego mleka...
Pyszne rogaliki!
a teraz przepis:
440 g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
1 opakowanie suchych drożdży
2,5 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
Do mąki wsypać drożdże, cukier i sól - wymieszać, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić ciasto (na gładko). Odstawić, przykryte kuchennym ręcznikiem, do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu wałkować w okrąg, kroić po średnicy na trójkąty i nadziewać czym kto lubi - doprawionym twarogiem, powidłami, marmoladą, nutellą... (u mnie twaróg i powidła).
Zwijać od szerszego końca. Formować rogaliki, odstawić jeszcze na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem, można posypać cukrem trzcinowym (jak kto lubi i ma) i piec ok. 20 minut w temp. 180 st. C (ja używam termoobiegu).
Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia - to chyba jest najtrudniejsza część - i wcinać ze smakiem.
SMAKUŚNEGO!!!
ps. przepis podstawowy to rosyjskie "pljuszki" - są to właściwie drożdżówki wywijane na różne sposoby (www.good-cook.ru), a ja go przerobiłam na rogaliki :))
440 g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
1 opakowanie suchych drożdży
2,5 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
Do mąki wsypać drożdże, cukier i sól - wymieszać, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić ciasto (na gładko). Odstawić, przykryte kuchennym ręcznikiem, do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu wałkować w okrąg, kroić po średnicy na trójkąty i nadziewać czym kto lubi - doprawionym twarogiem, powidłami, marmoladą, nutellą... (u mnie twaróg i powidła).
Zwijać od szerszego końca. Formować rogaliki, odstawić jeszcze na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem, można posypać cukrem trzcinowym (jak kto lubi i ma) i piec ok. 20 minut w temp. 180 st. C (ja używam termoobiegu).
Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia - to chyba jest najtrudniejsza część - i wcinać ze smakiem.
SMAKUŚNEGO!!!
ps. przepis podstawowy to rosyjskie "pljuszki" - są to właściwie drożdżówki wywijane na różne sposoby (www.good-cook.ru), a ja go przerobiłam na rogaliki :))
Mniam wyglądają pysznie:) ja właśnie robię drożdżówkę:)
OdpowiedzUsuńhmmm, pewnie już zjedzona? :))
UsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńto zapraszam do zrobienia :))
UsuńJadłam takie rogaliczki ale sama robić nie potrafię :-) Rogaliki są naprawdę przepyszne zarówno z powidłami, nutella, twarożkiem bądź czymkolwiek innym :D
OdpowiedzUsuńmoże czas się przełamać, to naprawdę nic trudnego - dzisiaj też je robiłam i oczywiście nie ma nawet już po nich śladu :)
Usuń