Pierniki od lat robię w/g przepisu mojej Teściowej i zawsze wychodzą smaczne.
Bileciki przy pierniczkach pochodzą z UHK gallery.
W związku z komentarzami podaję przepis:
1 kg mąki pszennej
25 dkg cukru
25 dkg letniego miodu
25 dkg stopionego masła
5 jajek (lub 6 małych)
1 łyżka sody
3 łyżki kakao
ulubiona przyprawa do pierników
1 łyżeczka cynamonu
1. Ubić jajka z cukrem, dodać płynny, letni miód, zmiksować.
2. Wymieszać w misce wszystkie suche składniki.
3. Powoli wlewać masę jajeczno-miodową i mieszać łapkami.
4. Na koniec dodać przestudzone masło i dokładnie wymieszać.
5. Ciasto zrobić min. 1 dzień wcześniej (żeby składniki się "przegryzły")
i przechować w chłodnym miejscu.
6. Zdesperowani mogą piec od razu.
7. Piec ok. 8 min. w temp. 180 st.C (ja używam termoobiegu).
8. Lukrować jak kto lubi i potrafi :)
SMACZNEGO!
o ile piernikow :)
OdpowiedzUsuńja tez w ostatnia niedziele popełniłam pierniki :)
oj uwielbiam je :)
ich było jeszcze więcej :)) - i tu celowo użyłam czasu przeszłego...
OdpowiedzUsuńza chwilę się okaże, że jeszcze w sobotę trzeba będzie kolejną porcję upiec :)
będzie trzeba! :))
Usuńjak je sobie upieczesz, to będziesz mogła je jeść :)
UsuńCudne te pierniki! Pięknie je ozdobiłaś. Sama wczoraj do nocy piekłam te pychotki. Ale jakie będą to nie wiem - wypróbowywałam przepis z Kuchni Polskiej. A Twoje pierniczki długo muszą leżakować by zmiękły?
OdpowiedzUsuńPiękne to były pierwsze, szkoda, że Dziecko (czyt. J.Dark) zeżarło prawie wszystkie(!!!) Kiedyś, kiedy wałkowałam cienko musiały troszkę poleżeć z chlebem lub jabłkiem w puszce, a teraz robię grubsze i nie wysychają tak bardzo. Nawet nie wkładam ich do pudełek, tylko są na misce, przykryte workiem foliowym. Mogę podzielić się przepisem :))
OdpowiedzUsuńChętnie Jolu skorzystałabym z Twojego przepisu. Dobre pierniczki to skarb!
OdpowiedzUsuńpyszności! ja również chętnie skorzystam z przepisu ;)
OdpowiedzUsuńno to może uzupełnię post o przepis.
OdpowiedzUsuńDzięki blogu córki, weszłam na blog mamy... i jest smacznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i będę zaglądać z ciekawością, jak rozwinie się blogowanie :)
:)
UsuńSama jestem ciekawa jak będzie :)), więc zapraszam serdecznie